Zoeken
  • Vrijeschool in de buurt?

    kaartje_home02

  • Onderzoek keuzemotivatie

    kiezen_vrijeschool

Overlijden Willem Frederik Veltman

Afgelopen maandagnacht is Willem Frederik Veltman overleden (1923-2018). Wim Veltman heeft decennia lang ontzettend veel betekend voor de vrijeschool in Nederland. Hij werd 95 jaar.

Na de Tweede Wereldoorlog ging Wim Veltman in 1947 aan het werk op de Haagse Vrije School, waar hij vele jaren geholpen heeft met de opbouw en de ontwikkeling van de school. Hij gaf verschillende vakken, waaronder kunstgeschiedenis, Frans en biologie én hij verzorgde de applicatiecursus, waarin hij tal van leraren liet kennismaken met de achtergronden van het vrijeschoolonderwijs. Ook had hij veel aandacht voor toneel in de klas. In die  periode bracht iedere klas, ieder jaar een stuk op de planken. Wim Veltman maakte zelf bewerkingen van bekende drama’s en komedies en hij schreef nieuwe stukken, zodat elke klas aan bod kwam en iedere leerling tot z’n recht kwam.

Wim Veltman groeide uit tot een bekende persoon binnen de vrijeschoolbeweging met een markante persoonlijkheid. In het hele land gaf hij cursussen en lezingen ter ondersteuning van het stichten van nieuwe scholen. Daarnaast werkte hij mee aan de oprichting van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK), waar hij vervolgens jarenlang als hoofdredacteur aan verbonden was. Hij was daarbij belangrijk voor de inhoudelijke koers en hij schreef tal van artikelen. Ook kwamen er veel boeken van zijn hand over onder meer Rudolf Steiner, de Graal, reïncarnatie en Ravenna.

Voor kerstmis 2017 was er de presentatie van zijn autobiografie in Den Haag waarbij veel collega’s, oud-collega’s en vrienden aanwezig waren.

Wim Veltman wordt op dinsdag 29 mei begraven.