Symposium

Symposium: 100 jaar vrijeschoolonderwijs!

30
do
november
Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag, Nederland

Vieren, verdiepen en vooruitkijken

Ruim honderd jaar geleden maakte het onderwijs in Nederland belangrijke ontwikkelingen door. Er ontstond ruimte voor nieuwe ideeën over pedagogie en over onderwijs. Voor vernieuwingsonderwijs. In die tijd werd de eerste vrijeschool van Nederland geopend in Den Haag.

Tijdens het symposium kijken we terug op de weg die we hebben afgelegd. We staan stil bij de bedoeling van het onderwijs én we kijken vooruit naar vragen uit de opkomende toekomst op het snijvlak onderwijs en samenleving. Een dag van vieren, verdiepen én vooruitkijken.

Het symposium vindt plaats op 30 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is bedoeld voor iedereen in en rond het onderwijs die geïnspireerd wil worden en mee wil praten over de bedoeling van het onderwijs.

Programma

09:00Ontvangst in de De Sol LeWitt foyer
De dag wordt begeleid door theatermaker en schrijver Anouk Saleming en door Bart van Rosmalen, cellist en lector kunst en professionalisering. Zij geven op kunstzinnige wijze invulling aan het dagvoorzitterschap.
9:45Het openingsprogramma staat in het teken van het ontstaan van het vrijeschool- en vernieuwingsonderwijs in Nederland en de weg die we bewandeld hebben.
10:15In het gezamenlijke ochtendprogramma laten we ons inspireren door Otto Scharmer, hoogleraar, auteur en bekend van de Theorie U en door Gert Biesta, pedagoog en hoogleraar 'public education'.
11:15Korte pauze
11:35Vervolg ochtendprogramma
12:45Lunch
13:45Na de lunch zijn er interactieve sessies over verschillende onderwerpen. We gaan hier verder in op mens en technologie, de pedagogische ruimte, vitaliteit, diversiteit en inclusie, de grondhouding in de klas en vragen over de bedoeling van het onderwijs. Deelnemers kunnen op de dag zelf bij één van de sessies aanschuiven.
15:00Korte pauze
15:15Een interactief slotprogramma met nieuwe inzichten, de oogst van de dag en een optreden van sopraan en oud-leerling van de Vrije School Den Haag, Lilian Farahani, onder begeleiding van pianist Maurice Lammerts van Bueren.
16:30Feestelijke borrel! We sluiten de dag af met een hapje en een drankje. Een moment van ont-moeting. We proosten op 100 jaar levend onderwijs.
Koninklijke Schouwburg Den Haag

Koninklijke Schouwburg Den Haag

De eerste vrijeschool in Nederland opende in 1923 de deuren in Den Haag. Daarom organiseren we deze dag in Den Haag!

Wie kom je tegen in dit progamma?

In de gezamenlijke programma's en deelsessies verzorgen de volgende personen een inhoudelijke of artistieke bijdrage. De komende periode worden nog sprekers toegevoegd aan het programma. Op deze webpagina vind je de laatste updates.

Sessies

Deelnemers volgen tijdens het symposium één van de onderstaande sessies.

Locatie

Koninklijke Schouwburg Den Haag

Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag Nederland

Plan hier zelf je route per auto of bekijk welke trein, bus of tram je het beste kunt nemen.

  • De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn de garages Museumkwartier en Malieveld.
  • Parkeren met een elektrische auto kan direct voor de Koninklijke Schouwburg, waar twee oplaadpunten/parkeerplekken zijn (Schouwburgstraat 8).
  • Daar bevinden zich ook vijf brede aangepaste parkeerplekken voor als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt.
  • Aan de zijkant van de Koninklijke Schouwburg is voldoende ruimte om je fiets neer te zetten.

Bestel kaarten

Entree

De entree per kaart bedraagt 125 euro. Daarvoor krijg je als deelnemer een geheel verzorgd programma met bijdrages van sprekers en enkele kunstzinnige optredens. Inbegrepen is de catering bij de ontvangst, de lunch en de afsluitende borrel. Met de entree dragen deelnemers voor een deel bij aan de kosten die gemaakt worden om dit symposium mogelijk te maken.

Bestel kaarten
Voor wie is dit symposium bedoeld?

Voor iedereen in en rond het onderwijs die geïnspireerd wil worden of mee wil praten over de bedoeling van het onderwijs. We verwelkomen leraren en schoolleiders uit het primair en voortgezet onderwijs. Van vrijescholen, confessionele scholen, vernieuwingsscholen en openbare scholen. Ook leerlingen, studenten en docenten van leraren-opleidingen, beleidsmakers, bestuurders, politici en andere onderwijsprofessionals nodigen we uit om deel te nemen.

Mede mogelijk gemaakt door...

Dit programma wordt georganiseerd door de Vereniging van vrijescholen en wordt mede mogelijk gemaakt door De Vrije School Den Haag, Hogeschool Leiden, het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs, HKU, UNESCO, Operation Education en door Stichting tot Steun aan het Vrijeschoolonderwijs.