Het Kompas op bezoek: de kleuterklas

“Het is nog stil in het kleuterlokaal. De ruimte baadt in een zachtroze gloed. Zo’n vijfentwintig houten stoeltjes staan geduldig in een kring te wachten. Tussen de stoeltjes staat één grotere stoel van riet met een flink kussen tegen de rugleuning en een schapenvacht op de zitting. Op het ronde kleed in het midden van de kring staat een laag tafeltje met een variatie aan spulletjes; een toverstaf met zwevende glinsterspikkels, katoenen touwtjes, een stukje bijenwas en een enkele steen. Mijn ogen gaan door het lokaal terwijl ik me afvraag wat deze ruimte zo prettig warm maakt, zo geborgen.

Een grote rode lap omspant een vriendelijk ingericht huiskamertje. Een tafereel van koddige vilten figuren vertelt een verhaal vanaf een lage kast. Er staan enkele grote houten tafels in de ruimte en er is een laag aanrecht met keukengerei. In de open blankhouten kast ligt een stapel lappen in verschillende tinten geel, oranje, rood, blauw en groen.

Een half uur later is de ruimte gevuld met kinderstemmen. De kinderen in de kleuterklas zijn na een ochtendspel vanuit de kring al zingend met hun stoeltjes naar de grote tafels verplaatst. Juf mengt water en meel aan het lage aanrecht en overziet de groep kinderen aan de tafels. Het ene lied volgt op het andere terwijl onder de knedende handen van juf het water, de meel en het gist in een stevig deeg veranderen. Nu roept juf twee kinderen bij zich. Zij delen bolletjes deeg uit aan de andere kinderen en even later is ieder kind gefocust op zijn bolletje. Met eenzelfde gemak worden de broodjes enige tijd later per tafel op een bakplaat gelegd. Juf haalt de platen op en schuift ze in de oven. De kinderen krijgen een sponsje en water en maken hun eigen tafel schoon.

‘Wie wil er graag naar de circusgang?’ zingt juf nu. Een paar jochies steekt enthousiast de hand op en terwijl juf hun namen noemt en op een blad noteert, verdwijnen de kinderen naar de gang. Zo worden de kinderen verdeeld over de speelhuisjes, het kinderkeukentje, een bouwhoek met grote kisten en planken, een tafel met een bordspel en een tafel met een mandje kleurige stukjes bijenwas. De geur van vers brood verspreidt zich door de ruimte terwijl het kinderspel zich in volle glorie ontvouwt.”