Eerste lichting Onderwijsassistenten Vrijeschool (MBO 4) afgestudeerd


De eerste lichting studenten Onderwijsassistent Vrijeschool is afgestudeerd aan de School-vAK. Via een BBL-leerwerktraject kwalificeerden zij zich als Onderwijsassistent Vrijeschool (MBO 4).

De eerste opleidingsgroep startte in januari 2021 met de BBL-opleiding Onderwijsassistent Vrijeschool. Eén van de diplomerende studenten is Sasja Rentink. Zij combineerde haar MBO 4-opleiding met een BBL-leerwerkplek bij Vrijeschool De Vuurvogel in Driebergen.

Goede combinatie theorie & praktijk
Sasja: “Ik vind de Antroposofische OA-BBL opleiding een hele goede combinatie van theorie en praktijk. In de opleiding krijg je theorie aangereikt en opdrachten mee voor in de praktijk. Op je leerwerkplek leer je in twee jaar het vak helemaal in de praktijk. Groepjes kinderen begeleiden, ontwikkellessen geven, didactiek, orde houden, voor de klas staan, observeren, zijn allemaal leergebieden die je door het vaak te doen in je vingers krijgt. Twee jaar werk je minimaal 16 uur per week op dezelfde school, je wordt daardoor ook deel van het team, dat is super leuk! En als je boft krijg je daarna een baan aangeboden en dan ben je al helemaal ingewerkt.”

Antroposofische Verdiepingsdagen
De Antroposofische Verdieping die de opleiding aanbiedt is volgens Sasja heel waardevol. “Tijdens de lesuren en de antroposofische verdiepingsdagen word je ondergedompeld in wat de antroposofie allemaal te bieden heeft. Je krijgt vakken zoals, schilderen, bordtekenen, euritmie, koorzang, de bewegende klas, temperamenten, kinderen met een hulpvraag, zelfzorg, didactiek, jaarfeesten, het 3- en het 4-ledig mensbeeld, etc. En ook deze theorie en vakken zie je op je leerwerkplek terug en kun je in de praktijk brengen, integreren in jezelf en in je omgang met de kinderen.”

Ronduit genoten
Sasja geeft aan ronduit genoten te hebben van het werk op de leerwerkplek: “Ze gaven mij de ruimte om me volop te ontwikkelen en ik kreeg hele goede begeleiding van de leerkrachten, het zorgteam en de examinator.” Volgens Sasja moeten studenten zich wel bewust zijn van het reguliere gedeelte van de opleiding, de theorievakken en bijbehorende examens vanuit het ROC. “Die horen er ook bij, waardoor je uiteindelijk ook een officieel erkend MBO 4-diploma kunt krijgen.” De opleiding, leerwerkplek en huiswerk in combinatie met gezin en privé leven vond Sasja wel pittig. Toch is ze blij dat ze heeft doorgezet: “Het voordeel is dat je al in twee jaar een MBO 4-diploma op zak hebt. En zo ver ben ik nu, ik heb een contract aangeboden gekregen en heb momenteel een heerlijke baan waar ik iedere dag van geniet!”

Ook Vrijeschool enthousiast
Ook Sonja Helling, schoolleider bij De Vuurvogel en inmiddels ook docent bij de School-vAK is enthousiast over de opleiding: “Op de Vuurvogel in Driebergen zijn we heel blij met de BBL-opleiding Onderwijsassistent Vrijeschool. Wij hebben momenteel vier Onderwijsassistenten Vrijeschool in opleiding die 2 jaar lang voor 2 of 3 dagen per week onderdeel uitmaken van het team. Stuk voor stuk enthousiaste studenten die graag Onderwijsassistent willen worden op een Vrijeschool. Zij leren veel in de praktijk en de school heeft er zo veel extra handen bij, waar leerkrachten en kinderen echt blij mee zijn! Dankzij de Subsidie Praktijkleren is het ook een goed betaalbare constructie. Als schoolleider kan ik deze studenten echt aanbevelen.”


1 september 2023 eerste instroommogelijkheid Onderwijsassistent Vrijeschool (MBO 4)
Op 1 september 2023 is de eerstvolgende instroommogelijkheid voor nieuwe studenten Onderwijsassistenten Vrijeschool. Wil je kennismaken met de opleiding? Meld je dan aan voor de Open Ochtend van de School-vAK op woensdag 15 maart 2023 van 09.30 - 11.30 uur aan de Disketteweg 10 in Amersfoort. Aanmelden kan via info@school-vak.nl.

Meer informatie over de opleiding vind je via www.school-vak.nl. Of neem contact op met Roel Notten, Opleidingsmanager bij de School-vAK via T. + 31 6 34836386 | E. info@school-vak.nl of Sonja Helling: schoolleider@devuurvogeldriebergen.nl.

SasjaSasja Rentink, diplomerend student Onderwijsassistent Vrijeschool (MBO 4)

SonjaSonja Helling, schoolleider De Vuurvogel & docent School-vAK