Festival in Berlijn viert 100 jaar vrijeschool met magistraal drieluik!

22 september 2019 Nieuws

In Berlijn is op donderdag 19 september 2019 het 100-jarig jubileum van de vrijeschool groots geopend met een magistrale performance onder de titel: 'See the world'. In de middag en avond volgden de programma's 'Love the World' en 'Change the World'.

'See the World'

Leerlingen van vrijescholen uit Berlijn-Brandenburg, Flensburg en Stuttgart namen de circa 2.000 bezoekers mee op een reis door de tijd, langs culturen in de wereld. De performance kwam tot stand in samenwerking met de drumgroep van de "Kyotanabe Steiner School" uit Kyoto, Japan, de traditionele en moderne Australische muziek van het orkest van de "Little Yarra Steiner School" uit Melbourne, de traditionele Afrikaanse geluiden van de Waldorf-leerlingen uit de Windhoek, Namibië en het koor- en orkestproject van alle Berlin Waldorf Schools onder leiding van Jeroen Moes (koor) en Yaron Traub, bekend van het orkest van Valencia.

Bekijk de livestream van 'See the World'

'Love the World'

Een programma met bijdrages van leraren en vrienden uit Europa, Kenia en de VS, die vanuit verschillende perspectieven hun licht laten schijnen op wat onze tijd volgens hen echt nodig heeft: pedagogisch, sociaal en menselijk.

"Het mondiale maatschappelijk middenveld heeft een pedagogiek nodig die zich richt op de mens als een zich altijd ontwikkelend wezen", zegt Henning Kullak-Ublick, raad van bestuur en gastheer van de feestelijke dag. "De uitdagingen die dit oplevert voor de Waldorfscholen, maar ook voor een toekomstgericht onderwijsbeleid onderweg, zullen worden besproken, evenals de "Zeven kernvereisten van Waldorf Education on Education Policy".

De trailer van de Waldorf 100-film "digital rEvolution" wordt gepresenteerd en Miha Pogacnik speelt "Chaconne" van Bach op zijn viool. Janis McDavid opent het programma en Christof Wiechert presenteert zijn slotwoord.

Bekijk de livestream van 'Love the World'

'Change the World'

Het avondprogramma werd voornamelijk in elkaar gezet door leerlingen uit China, Japan, Australië, Namibië en Europa. Met onder meer een gezamenlijke euritmie-performance, opgevoerd door middelbare scholieren uit Flensburg, Hamburg en Hitzacker op de 7e symfonie van Beethoven. Uniek in het programma was de Waldorf 100 estafette, die het afgelopen jaar van Waldorfschool naar Waldorfschool door heel Duitsland ging. Leerlingen van meer dan 140 Waldorf-scholen deden hieraan mee. Op 19 september vond de finale van de estafette plaats in het Berlijnse Tempodrom, het enorme circustheater waar het festival gehouden werd.

Bekijk de livestream van 'Change the World'

Waldorf100 Festival Utrecht

In Nederland werd de viering van het jubileumjaar voortgezet op de eerste dag van de volgende 100 jaar vrijeschoolonderwijs. Het Waldorf100 Festival van Nederland werd gehouden in de Fabrique in Utrecht.

Een programma voor liefst 3.000 festivalbezoekers, bestaande uit schoolteams van vrijescholen en vrienden, partners en professionals uit de vrijeschoolbeweging en de onderwijssector. Een programma met onder meer conferentiezalen, een theater, een festivalpodium, een Waldorf100 markt en een Ambachtenstraat. Allen verbonden in het thema dan dit festival 'een traditie van vernieuwing'.

Binnenkort verschijnt op de website www.waldorf-100.nl een uitgebreide terugblik op deze mooi dag!