De Waldorf100 Klok is klaar om te luiden op alle vrijescholen in Nederland!

01 februari 2020 Vrijescholen
Waldorf100 Klok in het atelier van kunstenaar Rik ten Cate
Waldorf100 Klok in het atelier van kunstenaar Rik ten Cate

In het jubileumjaar van het vrijeschoolonderwijs heeft de Vereniging van vrijescholen opdracht gegeven om de Waldorf100 Klok te maken. De klok is nu af! Hij is gemaakt voor alle vrijescholen in Nederland als herinnering aan 100 jaar vrijeschoolonderwijs en kan langs de scholen reizen om daar geluid te worden. Bijvoorbeeld tijdens jaarfeesten, conferenties óf om een nieuwe vrijeschool in te luiden.

Het verhaal van de klok en de scholen

Door de klok te luiden voegen scholen hun eigen verhaal toe aan de grote reis van de klok. Dat verhaal wordt toegevoegd aan het online logboek op de website van de Vereniging van vrijescholen. De tekst op de klok luidt: "Ik zing rond in de wereld". De klok werd voor de allereerste keer geluid op 21 februari 2020 tijdens het Winterfeest op vrijeschool De Zwanenridder in Wageningen. Vanuit Wangeningen reist de klok verder naar de volgende vrijeschool...

Luid de klok ook op jullie school! Hoe werkt het?

Via dit formulier kan een vrijeschool een aanvraag doen voor de klok. De Vereniging bekijkt de beschikbaarheid en neemt contact op met de aanvrager. Als de klok beschikbaar is, dan kan hij worden opgehaald bij de gastschool waar de klok op dát moment verblijft. De klok kan dan geluid worden tijdens de gelegenheid. Vervolgens blijft de klok op de school, totdat er een nieuwe gelegenheid is, waarvoor een andere school een aanvraag heeft ingediend. De klok kan in de tussentijd iedere dag desgewenst gebruikt worden als schoolbel en om de dag in te luiden.

De kunstenaar

De klok werd vervaardigd door kunstenaar en lerarenopleider Rik ten Cate. Hij presenteerde de klokvorm tijdens het Waldorf100 Festival op 20 september 2019. Samen met de bezoekers werd daar de definitieve tekst bepaald. In de periode na het festival werd de belettering aangebracht en werd de klok in brons gegoten. Daarna werd het werk voorzien van een klepel en geplaatst in de klokkenstoel. De klok weegt ongeveer 80 kilogram en heeft de afmetingen 70cm x70cm x 100cm (breedte x lengte X hoogte). De klokkenstoel heeft handvatten en kan worden opgetild door twee personen.