Ruim 178.000 leerlingen naar de vrijeschool in Europa

13 november 2019 Nieuws

In Europa gaan inmiddels 178.502 leerlingen naar de vrijeschool, verspreid over 778 scholen. Dat blijkt uit de factsheet van de ECSWE, de Europese organisatie voor vrijescholen.

100 jaar geleden werd de eerste vrijeschool opgericht in Stuttgart. Op verzoek van Waldorf-Astoria fabriekseigenaar Emil Molt zette Rudolf Steiner een school op om de kinderen van zijn werknemers te onderwijzen. Sindsdien groeit het vrijeschoolonderwijs wereldwijd. Vandaag zijn er over de hele wereld meer dan 1.180 vrijescholen in meer dan 70 landen. De meeste vrijescholen liggen in Europa.

In nagenoeg alle landen worden vrijescholen 'Waldorfscholen' of 'Steinerscholen' genoemd. In Nederland wordt de term 'vrijeschool' gehanteerd, wat oorspronkelijk stond voor 'vrij van overheidsbemoeienis'.

ECSWE

In Europa zijn vrijescholen via hun nationale verenigingen verbonden aan de ECSWE: Europe Council for Steiner Waldorf Education. ECSWE ondersteunt de belangen van vrijescholen in Brussel bij de Europese Unie en maakt zich sterk voor vrijheid van onderwijs in Europa.