Klok geeft startsein tijdens het feest van Sint Jan op het Michaël college in Breda

26 juni 2020 Vrijescholen
Jaarfeest Sint Jan op het Michaël college in Breda
Jaarfeest Sint Jan op het Michaël college in Breda

Bericht van het Michaël college in Breda voor het logboek van de Waldorf100 Klok

Een bijzonder half jaar hebben we achter de rug. Op onze Vrijeschool het Michaël college in Breda is de afstand voelbaar geweest en het gemis naar contact groot. Als bovenbouw hebben we lang moeten wachten tot we weer leerlingen mochten ontvangen. De euforie in school was groot toen de deuren weer open konden en de leerlingen, weliswaar in kleine groepen, binnen stroomden. Opluchting en enthousiasme bij leerlingen en het college.

We hebben eind vorig schooljaar gezocht naar een manier waarop we, ondanks alle corona voorschriften, toch op een mooie manier aandacht konden besteden aan St. Jan. Veel mensen hadden immers de meerwaarde van de vrijeschool gemist in de afgelopen periode van thuisonderwijs. Doordat we een manier hebben gevonden om het jaarfeest St. Jan ook in corona tijd te vieren, hebben we het schooljaar toch samen kunnen afsluiten.

St. Jan viel vrijwel samen met de start van de zomervakantie en leerlingen zijn over het vuur de vakantie ingesprongen. Dat wat geweest is achter hun latend en verwachtingsvol vooruitkijkend naar de toekomst waarin we weer in gezamenlijkheid als gemeenschap op school kunnen zijn.

Klas 7 tot en met 12 hebben met hun mentoren een stok gekerfd en versierd met daaraan een klein briefje met datgene erop wat ze achterlaten en meenemen. De Waldorf 100 klok gaf het startsein, de klok werd geluid, waarna leerlingen over het vuur sprongen. Het gevoel dat de klok langs de vrijescholen reist en nu even bij ons was, maakte deze dag nog waardevoller.

Het Michaël college in Breda

Het Michaël college in Breda biedt vrijeschool onderwijs vanaf de 7e tot en met de 12e klas. Onze school telt ongeveer 360 leerlingen. Het huidige gebouw is ontworpen door Boris Zeisser die onze antroposofische wensen heeft vertaald naar een prachtig gebouw, waarin de hoofdvakken op de tweede verdieping worden gegeven, de hartvakken op de eerste verdieping en de handvakken op de begane grond.