100 jaar vrijeschoolpedagogiek in Nationaal Onderwijsmuseum

26 september 2019 Persberichten
Onder grote publieke belangstelling verrichte Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, de openingshandeling
Onder grote publieke belangstelling verrichte Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, de openingshandeling

Woensdagmiddag 25 september opende in het Nationaal Onderwijsmuseum een presentatie over vrijeschoolpedagogiek. Onder grote publieke belangstelling verrichte Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, de openingshandeling.

Jubilea

De presentatie is in nauwe samenwerking tussen de Dordtse vrijeschool en het Nationaal Onderwijsmuseum tot stand gekomen. In 2019 bestaat het vrijeschool onderwijs 100 jaar én bovendien viert de Dordtse vrijeschool haar 40-jarig bestaan,’ vertelt Petra Reijnhoudt, directeur van het Onderwijsmuseum. ‘Deze jubilea vormden voor ons natuurlijk een prachtige aanleiding voor een presentatie in het Onderwijsmuseum over deze bijzondere vorm van onderwijs. We zijn erg blij met de medewerking van de Dordtse vrijeschool die een aantal mooie objecten ter beschikking heeft gesteld.’

Traditie van vernieuwing

Tijdens de opening vertelde Rian van Dam dat het vrijeschoolonderwijs momenteel méér dan gemiddeld in de belangstelling staat.

Vrijescholen staan in een traditie van vernieuwing en groeien als nooit tevoren. Ook dát is een goede aanleiding voor deze mooie presentatie.

Lesmethoden en muziekinstrumenten

De presentatie bestaat uit een selectie van historisch en modern onderwijsmateriaal. In beeld en tekst wordt uitleg gegeven over de geschiedenis en de belangrijkste uitgangspunten van het vrijeschool onderwijs. Er zijn onder meer tekeningen, muziekinstrumenten, lesmethoden en meubilair te zien. Na afloop van de tentoonstelling zal een deel van het materiaal een plek krijgen in de vaste opstelling van het Onderwijsmuseum.

Museum bezoeken?

De presentatie '100 jaar vrijeschoolpedagogiek' is te bewonderen van 25 september 2019 t/m 5 januari 2020 in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.