Programma Waldorf100 Festival bekend!

08 september 2019 Nieuws   Vrijescholen

Op 20 september aanstaande opent het Waldorf100 Festival de deuren voor zo'n kleine 3.000 bezoekers. Het programma is nagenoeg helemaal rond en is beschikbaar via de festivalpagina op de website van de Vereniging van vrijescholen.

Veelomvattend programma

Eén hoofdpodium, twee grote conferentiezalen, een theaterzaal, een twaalftal kleinere zalen bieden samen ruimte aan meer dan 50 programma's! Zo zijn er workshops, lezingen, debatten en allerlei kunstzinnige en muzikale programma's.

Vrijeschool aliumni

We zien veel oud-leerlingen op het festival. Denk aan optredens van flamencodanseres Conchita Boom, de band Le Motat en de maatschappelijk kunstenaars Merlijn Twaalfhoven en Imre Ploeg. Ook zijn er veel gesprekken met alumni over hun keuzes, hun inspiratie en de rol van de vrijeschool. Onder meer met sporter Nicolien Sauerbreij, tv-maker Floortje Dessing, nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer Volkert Engelsman, textiel kunstenaar Claudy Jongstra en Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie.

Thema: traditie van vernieuwing

Tijdens de programma's wordt vanuit verschillende invalshoeken gereflecteerd op het thema van de dag: ‘een traditie van vernieuwing’.

Daarmee staan stil bij de opdracht van het onderwijs en de opgave van de vrijeschool. Want de wereld is veranderd in 100 jaar, het Nederlandse onderwijs én de vrijeschool ook. Tijdens het festival kijken we naar de ontwikkelingen in onze samenleving. We onderzoeken wat de opdracht van het onderwijs is. Wat is daarin de kracht van de vrijeschool én wat willen we verder ontwikkelen?

We zoeken antwoorden in onder meer debatten over vrijheid van onderwijs, diversiteit op de vrijeschool, kansen(on)gelijkheid en identiteit & inrichtingsvormen van (nieuwe) vrijescholen. Er worden visies gedeeld door o.a. onderwijspedagoog Gert Biesta, filosoof Jan Bransen, wetenschapsjournalist Mark Mieras, Onderwijsraadslid Monique Volman en lector Aziza Mayo.

Enkele kaarten

Nog geen kaarten? Er zijn nog slechts enkele entreebewijzen beschikbaar. Wees er snel bij. Ze zijn online te koop. Bezoek daarvoor de festivalpagina.

Samenwerking

Het Waldorf100 Festival wordt ondersteund door heel veel organisaties uit de vrijeschoolbeweging en het onderwijs. In het bijzonder wordt het festival mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting, Hogeschool Leiden, Stichting Nivoz, Mercurius en BVS-schooladvies.