Slob zet streep door verplicht lerarenregister

12 juni 2018 Nieuws

De minister van Onderwijs, Arie Slob, zet voorlopig een streep door het verplichte lerarenregister, dat schrijft hij deze week in een regeringsbrief. Leraren worden nu toch niet gedwongen hun vakbekwaamheid met diploma’s en bijscholing openbaar te maken. Het register bestaat al, maar is vrijwillig.

Het plan van voormalig VVD-staatssecretaris Dekker was omstreden en kon op veel kritiek rekenen uit het onderwijsveld. Ook de Vereniging van vrijescholen was al langer kritisch op het lerarenregister in een verplichtende vorm. De leraar, het vakmanschap en onderwijsontwikkeling moeten centraal staan. Vooralsnog ontvouwde het register zich als een complex en bureaucratisch systeem, dat zijn doel voorbij schoot en leek het vooral gebruikt te gaan worden als ‘afrekeninstrument’.

Versterken positie leraren

Slob heeft nu Rinnooy Kan (D66-senotor) gevraagd naar nieuwe manieren te zoeken om de positie van leraren te versterken. Mogelijk via een nieuwe beroepsorganisatie van leraren, nu de Onderwijscoöperatie stopt op verzoek van de Tweede Kamer. Rinnooy Kan gaat binnenkort in gesprek met het brede onderwijsveld.