Twee mooie podcasts uit de kenniskring van het Lectoraat

04 december 2020 Achtergrond
Akke Faling wordt geïnterviewd voor de podcast Meesterwerk over haar inzichten als onderzoeker voor het lectoraat
Akke Faling wordt geïnterviewd voor de podcast Meesterwerk over haar inzichten als onderzoeker voor het lectoraat
In mijn ogen kunnen we in het onderwijs niet om de vraag heen: Waartoe doen we in ons onderwijs wat we doen | Akke Faling

Beleving van oud-vrijeschoolleerlingen

Onderwijs richt zich nooit alleen op het nu, maar behelst ook altijd, impliciet of expliciet, een beeld van de toekomst waartoe opgeleid en onderwezen wordt; een beeld van volwassenheid waar het onderwijs aan hoopt bij te dragen.

In deze aflevering spreekt Jan Jaap Hubeek voor de podcast Meesterwerk met Akke Faling. Akke is werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs en onderzocht de vraag: Hoe geven oud-vrijeschoolleerlingen vorm aan hun volwassen bestaan in de wereld? En wat kan dat ons zeggen voor het huidige onderwijs en de lerarenopleiding? Het onderzoek van Akke Faling is als pdf beschikbaar via Hogeschool Leiden.

Toetsen op een waarde(n)volle manier

Hij is leraar economie op de Stichtse Vrije School in Zeist. Sinds 2010 werkt hij als decaan, leraar en teamleider op dezelfde bovenbouw als waar hij als leerling op heeft gezeten.

Wouter onderzoekt vanuit het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs hoe we op een waarde(n)vollere manier kunnen toetsen binnen het voortgezetonderwijs. In deze aflevering spreekt Jan Jaap Hubeek naast Wouter ook Ella, een leerling van deze middelbare vrijeschool in Zeist.

Beluister hieronder de podcasts van Meesterwerk

Meesterwerk

Lectoraat

Het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs aan de Hogeschool Leiden richt zich op het versterken van de doelen waar het vrijeschoolonderwijs voor staat, zoals het realiseren van een brede en evenwichtige ontwikkeling van denken, voelen en willen bij kinderen/jongeren, zodat zij innerlijk vrije en verantwoordelijk en moreel handelende volwassenen worden. Meer weten over het lectoraat? Lees verder op de website van Hogeschool Leiden.

Vanuit het lectoraat Waarde(n) van vrijeschoolonderwijs worden in 2021 de volgende sessies verzorgd:

  • 15 januari 2021: Het onderwijs als uitnodiging om volwassen in de wereld te willen zijn - Akke Faling
  • 22 januari 2021: Engagement voor het leren op school - Saskia Snikkers
  • 5 maart 2021: De brede vormende werking van het periodeonderwijs - Aziza Mayo
  • 26 maart 2021: Subjectwording door kunstonderwijs - Michiel Bos

Aanmelden kan online.