Vrijescholen en Hogeschool Leiden gaan samen nieuwe leraren opleiden

03 februari 2020 Vrijescholen   Opleidingen

Vrijescholen gaan de komende vier jaar als opleidingsschool samenwerken met de Vrijschool Pabo en het Lectoraat Waarde(n) van vrijeschoolonderwijs. De betrokken partijen ontvingen recent een subsidie daarvoor. Dankzij deze subsidie gaan zeven opleidingsscholen vanaf het studiejaar 2020-2021 gezamenlijk studenten van de Vrijeschool Pabo van Hogeschool Leiden opleiden. Dat gebeurt onder de titel Samen Opleidend Leren (SOL).

Samen Opleidend Leren (SOL)

Samen Opleidend Leren is een vorm waarbij de Vrijeschool Pabo en het werkveld samen verantwoordelijk zijn voor het opleiden van studenten tot startbekwame leerkracht. ‘Samen’ betekent zowel leren in de opleiding, als leren op de werkplek waarbij steeds de vraag gesteld wordt: ‘Welk onderdeel van het leren past het beste waar?’ Daarbij is er steeds sprake van een driehoek tussen de student, de opleiding en het werkveld. Om in 2020-2021 te kunnen starten staat dit studiejaar in het teken van het inrichten van de processen en het ontwerpen van het curriculum.

Projectleider SOL, Angelique Prins: Vier jaar geleden zijn we bij de Vrijeschool Pabo gestart met het project Groeien in Opleiden, een samenwerking met verschillende schoolbesturen voor vrijeschoolonderwijs. In juni 2019 hebben we gezamenlijk de wens uitgesproken om toe te werken naar een samenwerking in de vorm van opleidingsscholen. Onlangs is de subsidieaanvraag goedgekeurd en daar zijn we erg trots op.

Opleidingsscholen

In het studiejaar 2020-2021 starten de volgende zeven opleidingsscholen: Vrijeschool Kairos (Amsterdam), Vrijeschool Almere, Vrijeschool Kleverpark (Haarlem), Vrijeschool Vuurvogel (Zoetermeer), Vrijeschool De Driestroom (Den Bosch), Vrijeschool Vredehof (Rotterdam) en Vrijeschool De Es (Assen). In de jaren daarna wordt het aantal opleidingsscholen verder uitgebreid.

Tijdens het Waldorf100 Festival ondertekenden de partners een samenwerkingsovereenkomst

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en evenementen rondom Samen Opleidend Leren? Meld je dan aan voor de speciale nieuwsbrief.