Vrijeschool Bergen en Clusius College starten samen met groen vrijeschoolonderwijs

01 juni 2018 Vrijescholen

De Vrijeschool in Bergen en het Clusius College in Heerhugowaard zijn een samenwerkingsverband aangegaan om samen een nieuwe schoolstroom te ontwikkelen: Vrij Groen. Leerlingen van de Vrijeschool kunnen na de zomer kiezen voor een groene opleiding die in de lesstijl van de vrijeschool aangeboden wordt.

Rien van Tilburg, voorzitter College van Bestuur van het Clusius College en Wiebe Brouwer, voorzitter bestuur van de Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland tekenden maandag 28 mei de verbintenis.

Een bijzonder moment om zeker bij stil te staan, vertelt Wiebe; “Het is landelijk de eerste samenwerking tussen het VMBO-groen en de Vrije School. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor leerlingen met een VMBO-advies ook groen onderwijs te volgen vanuit de vrijeschoolgedachte. De samenwerking tussen beide partijen wordt gekenmerkt door enthousiasme en de bereidheid om van elkaar te leren.”

Kansen

De samenwerking tussen de Adriaan Roland Holstschool en het Clusius College biedt mooie kansen aan de leerlingen in de regio. “In vier jaar tijd gaan we deze leerstroom samen opbouwen. Het is fijn dat hierdoor leerlingen met een advies voor vmbo-basis, kader en gemengde leerweg, onderwijs kunnen volgen op een vrijeschoolse manier,” vertelt Mark Sorée, rector van de Adriaan Roland Holstschool. Eerstejaars leerlingen van alle niveaus kunnen voor Vrij Groen kiezen. Voor Melanie Brandenburg, directeur Clusius College Heerhugowaard, lag de samenwerking voor de hand; “de kernwaarden van onze school liggen dicht bij de uitgangspunten van het vrijeschoolonderwijs.”

De vrijeschoolstroom ‘Vrij Groen’

De vrijeschoolstroom ‘Vrij Groen’ is gericht op creativiteit, zelfontplooiing, leren en inspireren. Anders dan bij het reguliere vmbo wordt onderwijs gesplitst in periode-onderwijs en oefenvakken. De leerlingen die kiezen voor deze stroom beginnen elke dag met twee uur ‘periode-onderwijs’. Dit zijn lessen waarbij leerlingen voor een langere periode intensief bezig zijn met één onderwerp. Op deze manier krijgt het onderwerp samenhang en diepgang. Daarnaast wordt er geleerd en geoefend in de oefenvakken. Dit zijn vakken als Engels, Nederlands, wiskunde, handvaardigheid en gym.

Eerstejaars leerlingen van alle niveaus kunnen voor Vrij Groen kiezen. Aan het einde van de vier jaar op het vmbo hebben zij dezelfde theoretische kennis als leerlingen die het reguliere traject volgen. Na de zomer start de eerste klas Vrij Groen.