Vrijeschool klok geluid op het winterfeest Zwaneridder Wageningen

21 februari 2020 Vrijescholen
Het winterfeest op de vrijeschool in Wageningen start met het luiden van de Waldorf100 Klok
Het winterfeest op de vrijeschool in Wageningen start met het luiden van de Waldorf100 Klok
Tekst: Job van der Tas, leerkracht klas 2, Vrijeschool de Zwaneridder in Wageningen

Ter ere van het Winterfeest op Vrijeschool de Zwaneridder in Wageningen hebben wij de Waldorf 100 Klok geluid. De leerlingen uit klas 1 t/m 6 waren in de zaal verzameld en de klok stond op het podium.

Leerkrachten Esther en Job speelden een sketch voor de kinderen waarin zij het thema van dit jaar, Magisch Circus, aankondigden. Er was alleen één probleem: wat zij ook probeerden, er gebeurde niks magisch. Plots zagen Esther en Job de klok staan. Meester Job vertelde de kinderen dat de klok heel bijzonder is, wellicht is het wel een magische klok. De klok is immers gemaakt ter ere van het 100 jarig bestaan van de vrijescholen. Wat zou er gebeuren als we de klok luiden? De klok werd geluid en weldra ging de zaaldeur open en kwamen er twee clowns binnen. Zij verzorgden een voorstelling voor de kinderen en zo is het Winterfeest bij ons begonnen!

De Zwaneridder

Vrijeschool de Zwaneridder is opgericht in Wageningen in 1977. Lange tijd heeft de school, naast peuters en kleuters, combinatieklassen gehad. De afgelopen jaren is de school echter gegroeid en sinds enkele jaren is de school enkelstromig. Door de groei pasten wij niet meer in één gebouw, vandaar dat wij nu verdeeld zijn over twee locaties vlakbij elkaar. Begin dit jaar hebben wij te horen gekregen dat wij mogen gaan nieuwbouwen op een plek elders in Wageningen. We kijken er erg naar uit om weer als één school met elkaar herenigd te worden!

Op het Waldorf100 Festival was er een sterke verbondenheid voelbaar tussen allen die werkzaam zijn in en rond vrijescholen in Nederland. Voor de komende 100 jaar wensen wij alle vrijescholen het vertrouwen, om in verbondenheid met elkaar, onderwijs te kunnen blijven aanbieden, passend bij de antroposofische achtergrond en de huidige tijd.

Over de Waldorf100 Klok

De klok is gemaakt voor alle vrijescholen in Nederland als herinnering aan 100 jaar vrijeschoolonderwijs en kan langs de scholen reizen om daar geluid te worden. Bijvoorbeeld tijdens jaarfeesten, conferenties óf om een nieuwe vrijeschool in te luiden. Scholen voegen zo een eigen verhaal toe aan de grote reis van de klok.

De tekst op de klok luidt: "Ik zing rond in de wereld".

Via dit formulier kan een vrijeschool een aanvraag doen voor de klok. Als de klok beschikbaar is, dan kan hij worden opgehaald bij de gastschool waar de klok op dát moment verblijft. De klok kan dan geluid worden tijdens de betreffende activiteit. Vervolgens blijft de klok op de betreffende vrijeschool, totdat er een nieuwe gelegenheid is, waarvoor een andere school een aanvraag heeft ingediend. De klok kan in de tussentijd iedere dag desgewenst gebruikt worden als schoolbel.

Bekijk ook eens hoe en door wie de klok gemaakt werd...