Vrijeschoolonderwijs bestaat 100 jaar!

19 september 2019 Nieuws   Persberichten   Vrijescholen
Dat wordt gevierd met een uniek onderwijsfestival voor 3.000 bezoekers

Op donderdag 19 september is het precies 100 jaar geleden dat de eerste vrijeschool in Stuttgart de deuren opende. Vrijescholen over de hele wereld vieren dit met allerlei festiviteiten en evenementen. Op vrijdag 20 september vindt in Nederland een uniek onderwijsfestival plaats in DeFabrique in Utrecht.

Circa 3.000 festivalbezoekers gaan met elkaar in gesprek over de opgave van het onderwijs en de kracht en uitdagingen van de vrijeschool. Er zijn debatten, kunstzinnige programma’s, theatervoorstellingen, interviews en optredens van artiesten en oud-vrijeschoolleerlingen. Er is een markt en een zogenaamde ‘ambachtenstraat’. In 16 zalen en op 5 pleinen zijn meer dan 50 programma’s te bezoeken!

Het festival is bedoeld voor schoolteams, ouders en oud-leraren en alumni. Ook zijn vele organisaties, koepels en partners uit de onderwijssector en de vrijeschoolbeweging aanwezig en betrokken bij de programma’s.

"Een traditie van vernieuwing"

Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen: Met het thema ‘een traditie van vernieuwing’ staat het vrijeschoolonderwijs op deze dag stil bij de opdracht van het onderwijs en de opgave van de vrijeschool. Want de wereld is veranderd in 100 jaar, het Nederlandse onderwijs én de vrijeschool ook. Tijdens het festival kijken we naar de ontwikkelingen in onze samenleving. We onderzoeken wat de opdracht van het onderwijs is. Wat is daarin de kracht van de vrijeschool én wat willen we verder ontwikkelen? Samen weven we een perspectief op de toekomst van het onderwijs en de rol van de vrijeschool.’

Meer weten over het festival?

Bekijk meer informatie over het Waldorf100 Festival via de festivalpagina of de programmafolder.