Waldorf100 Klok bij de officiële start van vrijeschool Leerpark Arnhem

05 september 2023

‘Als de ruimte onder de klok groter is, klinkt hij mooier.’ – Leerpark Arnhem vrijeschool

Op 29 augustus 2023 luidde de Waldorf100 Klok met drie slagen de officiële start van de Leerpark Arnhem vrijeschool in. In het ruime, groene park Presikhaaf dat pal naast het Leerpark ligt, vond de Openingspicknick met programma plaats. De kinderen van de twee zevende klassen vwo tot en met vmbo-k die 2023-2024 starten, kwamen bijeen met hun ouders, het team, de directie, support en de initiatief-ouders. Naast het theehuis wapperden er vlaggetjes boven de Waldorf100 Klok.

De directeur opende de ontmoeting, schetste het doorlopen proces en sprak haar dank uit. Het ouderinitiatief verhaalde over hun reis naar ‘die stip op de horizon’ die ze zagen. ‘Ongelooflijk veel dank aan allen die in het hele proces op de één of andere manier een bijdrage geleverd hebben en dat nog doen of gaan doen.’ En naar de kinderen: ‘We willen jullie uitnodigen om je eigen stip op de horizon te zetten. Zet je eigen stip. We denken dat je kunt leren van de reis die wij maakten. Het zal wel eens tegen zitten, ook weleens meezitten maar als je maar die eerste stap zet en blijft doorgaan, dan kom je er uiteindelijk,’ zo klonk het.

Het onderwijsteam stelde zich voor. Het vuurtje werd letterlijk aan het team doorgegeven door de initiatief-ouders. Zij vertelden tegelijkertijd over het gebruik van de roodkoperen grondsteen, de pentagon dodecaeder die ze gaven als (open) basissteen. ‘Wij vonden het waard om een grondsteen te geven. Er is al veel gebouwd, er wordt nog meer gebouwd, daar hoort gewoon een grondsteen bij en jullie kunnen zelf weten hoe jullie hem een plek geven, waar enzovoort.’

Drie klokslagen in het park markeerden de overgang van fase die voorbereid naar daadwerkelijke opening van de school. Een fijne picknick volgde. Het muzikale duo Bart en Anouk voorzagen de nieuwe school van prachtige vertelkunst over ‘kinderen’, gaven de gebeurtenissen terug in hun teksten en verwoordden de ‘reis’. Alles begint met die eerste stap richting stip op de horizon. En de klok? Die ging gedragen door vier man weer richting auto en zong het uit. ‘Als de ruimte onder de klok groter is, klinkt hij nog mooier,’ merkte de directeur op richting één van de kinderen. En zo is het maar net. Hij reist nu verder en is alweer onderweg naar Delft! Hartelijk dank. Het was een prachtig moment om de klok te mogen en kunnen luiden.