Warmonderhof: leerlingen vrijeschool zijn dragers van onze opleiding

23 december 2020 Opleidingen
Afbeelding: Warmonderhof, studenten Anniek van der Vaart en Quinten Piek
Afbeelding: Warmonderhof, studenten Anniek van der Vaart en Quinten Piek

'Warmonderhof wordt gedragen door leerlingen die eerder op de vrijeschool zaten'. Die ervaring hebben ze bij de biodynamische landbouwschool in Dronten. Dat zegt Kitty Peetoom, één van de teamleden van Warmonderhof. De vierjarige opleiding tot biodynamisch boer of tuinder wordt dan ook weleens een Vrijeschool MBO-opleiding genoemd.

Parallellen met de vrijeschool

Net zoals in het vrijeschoolonderwijs staat het jaarritme van de seizoenen centraal. Dat blijkt ook uit het vieren van de jaarfeesten. En in de pedagogiek die de opleiding hanteert zijn er ook overeenkomsten met de vrijeschool. 'De studenten van de opleiding wonen op ‘het hof’, vlak naast de school en de boerderijen. ’s Morgens zitten ze in de klas en elke middag werken ze op het land. Het werken met hoofd, hart en handen is in dit leren, wonen en werken sterk verbonden met elkaar. Studenten die eerder op de vrijeschool zaten, aarden daardoor goed en betekenen veel voor het leefklimaat van de school', zo omschrijft Peetoom de Drontense opleiding.

Open dagen zijn nu virtueel

Zoals veel organisaties heeft ook Warmonderhof te maken met restricties in 'corona-tijden'. Het is niet altijd mogelijk om de boerderijen, de school en de studentenhuizen te bezoeken in deze tijd. Daarom is de opleiding nu gestart met virtuele open dagen, waar geïnteresseerden op iedere gewenst moment een kijkje kunnen nemen. Op dat digitale platform vertellen diverse studenten over hun ervaringen op Warmonderhof. Ook is er een poster met studentenverhalen beschikbaar(pdf).