Zes nieuwe vrijescholen van start dit schooljaar

26 september 2018 Persberichten
Foto: International Waldorf School The Hague
Foto: International Waldorf School The Hague

Net zoals vorig jaar startten ook dit schooljaar weer zes nieuwe locaties waar vrijschoolonderwijs gegeven wordt. In het basisonderwijs gaat het om nieuwe vrijescholen in Amsterdam-Oost, Amerongen, Arnhem-Noord én de eerste internationale vrijeschool in Den Haag. In voortgezet onderwijs startten dit jaar Vrij Groen, een nieuwe VMBO-stroom van het Clusius College in Heerhugowaard en een de nieuwe vrijeschool Waldorf Utrecht voor mavo, havo en vwo.

Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen: "Wij zijn hartstikke trots op deze nieuwe vrijescholen en wensen de initiatiefnemers, ouders, leraren, teamleiders, directeuren én natuurlijk de leerlingen een fantastisch eerste schooljaar!"

Handreiking nieuwe vrijescholen

Sinds 2013 zijn er 22 nieuwe locaties voor vrijeschoolonderwijs van start gegaan. Met in totaal ruim 112 locaties betekent dat een forse stijging. De toenemende belangstelling van ouders en leerlingen zorgt ervoor dat de vrijeschool op diverse plekken in Nederland gemist wordt. Ouders kiezen er steeds vaker voor om zelf het initiatief te nemen voor de oprichting van een nieuwe vrijeschool.

De Vereniging stelde eerder dit jaar een handreiking op om deze ouders verder te helpen een woud aan keuzes en regelgeving. Een van de auteurs, Nicoline Vink, is als coördinator voor nieuwe vrijeschool-initiatieven verbonden aan de Vereniging van vrijescholen. Zij ziet regelmatig gedreven ouders en leraren aan het werk.

“Ik zie ontzettend veel enthousiasme bij ouders wanneer de nieuwe plannen daadwerkelijk van de grond komen. Er wordt hard gewerkt en het resultaat is altijd een verrijking voor de diversiteit in het onderwijs”, aldus Nicoline Vink.

Scholenkaart

Op de scholenkaart van de Vereniging van vrijescholen staan alle 112 vrijeschoollocaties op een rij. Ook staan open dagen en informatiebijeenkomsten daarbij vermeld voor geïnteresseerde ouders en leerlingen.

Neem ook eens een kijkje op de websites van de nieuwe vrijescholen: