Waldorf100 Klok

Deze speciale Waldorf100 Klok mag luiden op alle vrijescholen in Nederland. Tijdens een jaarfeest of een bijzondere gelegenheid op jullie school!

"Ik zing rond in de wereld"

De klok is gemaakt voor alle vrijescholen in Nederland als herinnering aan 100 jaar vrijeschoolonderwijs en kan langs de scholen reizen om daar geluid te worden. Bijvoorbeeld tijdens jaarfeesten, conferenties óf om een nieuwe vrijeschool in te luiden. Scholen voegen zo een eigen verhaal toe aan de grote reis van de klok. Dat verhaal wordt toegevoegd aan het logboek op deze pagina. De tekst op de klok luidt: "Ik zing rond in de wereld".

De kunstenaar

De klok werd in opdracht van de Vereniging van vrijescholen vervaardigd door kunstenaar en lerarenopleider Rik ten Cate. Hij presenteerde de klokvorm tijdens het Waldorf100 Festival op 20 september 2019. Samen met de bezoekers werd daar de definitieve tekst bepaald. In de periode na het festival werd de belettering aangebracht en werd de klok in brons gegoten. Daarna werd het werk voorzien van een klepel en geplaatst in de klokkenstoel.

Luid de klok op jullie school!

Via dit formulier kan een vrijeschool in Nederland een aanvraag doen voor de klok. Als de klok beschikbaar is, dan kan hij worden opgehaald bij de gastschool waar de klok op dát moment verblijft. De klok kan dan geluid worden tijdens de betreffende activiteit. Vervolgens blijft de klok op de betreffende vrijeschool, totdat er een nieuwe gelegenheid is, waarvoor een andere school een aanvraag heeft ingediend. De klok kan in de tussentijd iedere dag desgewenst gebruikt worden als schoolbel.

Het maakproces van de klok

Binnenklok

1 Gips voor de binnenklok
2 Binnenklok voor de bewerking
3 Binnenklok draaien
4 Draaien gereed
5 Binnenklok glad afgewerkt
6 Profielkam voor de precieze klokdikte

Valse klok

6 Valse klok van was eerste lagen
7 Valse klok van was vervolg lagen
8 Valse klok van was eerste afwerking
9 Valse klok van was afgewerkt

Belettering

10 Was voor de letters
11 Letters maken
12 Letters maken 2
13 Belettering aangebracht

Gieten en smeden

14 Gieten van het brons
15 De gegoten klok komt uit het gips
16 De klok in brons in het ochtendlicht
18 Smeden van de klepel

Klepel en klokkenstoel

18 Smeden van de klepel
20 Klok in de klokkenstoel 2
19 Klok in de klokkenstoel 1