Kom werken op de vrijeschool!

Leerlingen begeleiden en stimuleren tijdens hun groei naar volwassenheid. Jouw pedagogische talenten benutten, vrij zijn om je ideeën vorm te geven én zelf blijven groeien. Klinkt dit als een mooie stap voor jou? Kom dan werken op een van onze 132 vrijescholen.

Kom je vanuit het primair onderwijs en heb jij je pabo-opleiding succesvol afgerond? Dan kun je direct aan de slag op vrijescholen in heel Nederland.

Heb jij een hbo- of wo-diploma of ben je instromer vanuit andere werkveld? Kijk dan hieronder naar de mogelijkheden om een opleiding te volgen waarmee je aan de slag kan op een vrijeschool.

0343-536060
vereniging@vrijescholen.nl

Alle opleidingen en vacatures op een rij

Primair onderwijs

Vacatures

Voortgezet onderwijs

Vacatures

Kunst, muziek en euritmie

Vacatures

Leidinggevende

Vacatures

Wil je meer informatie?

Heb je vragen na het lezen van de informatie op onze site over het werken op de vrijeschool of weet je niet zeker welke opleiding bij je past? Neem contact met ons op, dan helpen wij jou op weg.

Neem contact op

0343-536060
vereniging@vrijescholen.nl

Vrijeschool Pabo

De Vrijeschool Pabo aan de Hogeschool Leiden kun je het beste karakteriseren als een mix van een kunstacademie, een reguliere pabo en een studie filosofie. Na de opleiding kun je terecht op de ruim honderd vrije basisscholen in Nederland en België, of op elke reguliere basisschool. Kijk hier voor alle opleidingsvarianten bij de Vrijeschool Pabo.

Minor vrijeschoolonderwijs HAN Nijmegen

Deze minor kun je volgen aan de HAN in Nijmegen. Je maakt je kennis met het vrijeschoolonderwijs in de lessen én in een stage. Als leerkracht op een vrijeschool zijn jouw vakmanschap en identiteit belangrijke uitgangspunten. Zo ga je zelf lessen ontwerpen. Deze vrijheid vraagt moed en vertrouwen. Je moet dus als student ook zelf op zoek gaan naar het werken met hart, hoofd en handen. Bekijk hier een filmpje over de opleiding.

Minor vrijeschoolonderwijs Midden-Nederland

Vrijescholen Midden-Nederland, De Bilt, Utrecht en Zeist, hebben in samenwerking met de Marnix Academie (pabo) een praktijkminor voor vrijeschoolonderwijs ontwikkeld. Deze minor start in februari 2025. Daarnaast is met de Marnix Academie, Vrijeschoolpabo en School-vAK (antroposofische kinderopvang en onderwijsassistenten) een kennismakingsaanbod ontwikkeld voor ieder die belangstelling heeft voor werken in het vrijeschoolonderwijs. Vanaf november worden er informatieavonden en meeloopdagen georganiseerd.

Meer informatie? Dat kan via Wieke van Hoek, opleidingscoördinator, via wvhoek@zonnewieldebilt.nl. Of kijk hier voor meer informatie en data.

BVS-schooladvies

BVS-schooladvies is een onderwijsadviesbureau met kennis en expertise van vrijeschoolonderwijs. Zij levert diensten aan scholen door het hele land. Ook staan de professionals van BVS-schooladvies scholen bij in de zorg voor de leerling en de begeleiding van leraren. Daarnaast verzorgen zij cursussen voor lerarenteams en richten zich op advisering en coaching op organisatie en beleidsniveau.

Transitie in Onderwijs met Technologie

Samen met collega’s leer je een transitie vorm te geven, te begeleiden en te realiseren. Teams doen dat in de eigen school, waar zij aan een transitie werken die zij zelf bepalen. De teammaster draagt dus direct bij aan de schoolontwikkeling! Het gaat om een professionele hbo-master voor onderwijsprofessionals, die ook in aanmerking komen voor de Regeling Teambeurs PO en de Regeling Lerarenbeurs.

Vrije Hogeschool

De Vrije Hogeschool is een onderwijsinstituut in Zeist, dat is verbonden met het vrijeschoolonderwijs. Studenten kunnen hier na de middelbare school een tussenjaar volgen, waarin ze onderzoeken wie zij zijn, wat ze kunnen en wat ze met hun leven willen. Dit doen ze door middel van coaching en een oriëntatie op het gebied van wetenschap, kunst en ondernemen.

School Antroposofische Kinderopvang

De School voor Antroposofische Kinderopvang is een opleidingsinstituut, dat als enige in Nederland erkende antroposofische opleidingen verzorgt voor de kinderopvang. Belangrijke kenmerken zijn: het afstemmen op de behoefte van het kind, afwisseling van rust en activiteit in het dagelijks ritme, grote aandacht voor spel, fantasie, natuur en gezondheid. Onlangs is de eerste lichting studenten Onderwijsassistent Vrijeschool (BBL, MBO 4) na 2 jaar gediplomeerd. Lees er hier meer over.

Warmonderhof

’s Morgens in de klas, ’s middags op het land of in de stal. Dat is Warmonderhof. Wonen, werken en leren gaan hier hand in hand. Hier worden de boeren van de toekomst opgeleid. De biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof werkt op antroposofische grondslag. Er is een voltijdopleiding voor jongeren en er is een deeltijdopleiding voor volwassenen.

Atelier voor ouders

Een cursus voor ouders die zich bezighoudt met de ‘kunst’ van het opvoeden. Vier volle zaterdagen jezelf laten onderdompelen in de achtergronden van de vrijeschoolpedagogiek. Maar niet alleen dat. Je krijgt de kans ook praktisch vorm te geven aan wat de vrije opvoedkunst voor ogen staat. Kijk voor meer informatie op de website van de vrijeschool in Assen.

Cursus pedagogie voor het jonge kind

Deze organisatie biedt al meer dan 40 jaar cursussen aan rondom de pedagogie voor het jonge kind. Het aanbod is bedoeld voor mensen die zich willen verdiepen in de pedagogie van het jonge kind vanuit de antroposofische menskunde. Er zijn verschillende modules én er is een basiscursus. Het volledige cursusaanbod staat vermeld op hun website.